Praktijk Janet de Jonge
Relatietherapie en trainingen


Sinds 1994 werk ik in de (geestelijke) gezondheidszorg waarvan het grootste gedeelte bij een instelling voor specialistische GGZ. In 2014 maakte ik de overstap naar Praktijkondersteuner Huisarts GGZ (POH-GGZ) wat ik nog steeds met veel plezier doe. 

Een aantal jaren geleden werd ik gegrepen door het gedachtegoed en de werkwijze van Emotionally Focused Therapy en heb ik trainingen gevolgd bij Stichting EFT Nederland.


De basis van de EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In een veilige aanwezigheid van een partner kunnen we meer aan en hebben we meer zelfvertrouwen. Wanneer er relatieproblemen ontstaan, lopen de (negatieve) emoties vaak behoorlijk hoog op. In EFT gebruiken we die emoties om elkaar beter te begrijpen. Vaak zit er veel pijn of gekwetstheid onder boosheid. Pas wanneer je de pijn kan benoemen, of kan zeggen waar je behoeften liggen, kan de ander iets voor je betekenen.